Hvordan virker LDN, og hvad kan det have effekt på?

Hvordan virker LDN, og hvad kan det have effekt på?

Efter indtagelse af LDN blokerer det opioid-/endorfinreceptorerne. Opioid-/endorfinreceptorer er modtagere af opioider og endorfin. Endorfin er kroppens egen morfin blot meget mere potent, og som vi bl.a. selv danner, når vi synger, danser, dyrker motion og sex, spiser chokolade mm.

Denne blokade varer 2-4 timer, hvor kroppen ikke har adgang til endorfiner. Når receptorerne ikke længere er blokerede, responderer kroppen ved at starte en overproduktion af endorfiner, lave flere endorfinreceptorer samt gøre alle receptorer mere følsomme overfor endorfiner. Denne proces forløber resten af døgnet, til du igen tager LDN. Så selvom LDN er ren kemi, så er det ikke effekten (blokeringen af endorfinreceptorer) vi har brug for, men derimod kroppens egen respons på blokeringen. Med tiden øges dit endorfinniveau, og effekten af LDN-behandlingen bliver bedre.

Hvad gør endorfiner?

 • Endorfiner smertelindrer 18-33 gange så meget som ren morfin.
 • Endorfiner virker immunregulerende.
 • Endorfiner reducerer inflammation.
 • Endorfiner giver energi.
 • Endorfiner reducerer stress, angst, depression.
 • Endorfiner har en cancerhæmmende effekt.
 • osv. osv. Læs mere her https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7796446/

Alle LDN’s virkemåder ikke er helt klarlagt endnu, men der offentliggøres jævnligt nye studier om LDN’s virkemåder. Her er to meget vigtige virkemåder ift. kroniske smerter:

1: Den første mekanisme er den blokerende virkning på opioid-/endorfinreceptorerne, som forårsager en øget produktion af endorfiner samt opioid-/endorfinreceptorer og en øget følsomhed i receptorerne.

Endorfiner har en smertelindrende effekt, samt en immunregulerende effekt ved bl.a. at fremme de T-regulatoriske cellefunktioner. T-cellerne holder immunsystemet i balance.

2: Den anden mekanisme er, at LDN reducerer inflammation i centralnervesystemet. Ud over at blokere opioidreceptorerne blokerer LDN noget, der hedder tollignende receptor 4, der sidder på microglia. Microglia er immunforsvaret i centralnervesystemet og fremkalder inflammation for at beskytte centralnervesystemet. Ved fx ved fibromyalgi og andre smerteforstyrrelser aktiveres mikroglia konstant, hvilket medfører øget smertefølsomhed og træthed, søvnløshed, humørsvingninger og kognitive problemer. LDN blokerer receptoren på microglia, så inflammationen nedsættes.

Den smertelindrende og antiinflammatoriske effekt er bevist i adskillige studier, hvor også virkningsmekanismerne er beskrevet mere detaljerede end herunder. Læs f.eks. dette studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962576/

Den immunregulerende effekt samt en evnen til at dræbe cancerceller, kan du læse mere om her: https://immunetherapeutics.com/wp-content/uploads/2018/08/Low-dose-naltrexone-LDN-A-promising-treatment-in-immune-related-diseases-and-cancer-therapy.pdf

Hvad kan LDN have effekt på?

 • Kroniske smerter – alle former, idet endorfiner smertelindrer.
 • Autoimmune sygdomme kan standses/bremses i og med immunsystemet reguleres og inflammation reduceres.
 • Psykiske lidelser da endorfiner virker positivt herpå, og microglia reguleres.
 • Cancer da endorfiner har en hæmmende effekt på cancer, styrker immunforsvaret og reducerer inflammation.