FAQ LDN

FAQ om LDN

Her på denne side har vi samlet en hel del af de mange spørgsmål, som vi tit bliver mødt af. Vi håber, at du også kan finde svar på netop det eller de spørgsmål, som du måtte have. 

Vi vil løbende opdatere siden.

Nej, man kan ikke blive afhængig af at bruge LDN

LDN Foreningens erfaringer er at hvis effekten aftager, kan en dags pause få effekten tilbage igen. Dette gælder først, når man er på en fast dosis. Dog kan det med tiden være nødvendigt at reducere dosis.

Ja, man må gerne nyde alkohol, når man er i behandling med LDN. Dog reagerer vi alle forskelligt på alkohol, og enkelte har berettet, at de bliver hurtigere påvirkede på LDN end før. Andre har berettet om det modsatte.

AR står for Det alternative regime og er en kur mod øget inflammation. Det går ud på, at man tager sin nuværende dosis hver 12. time i 14 dage. Bør ikke benyttes ved cancer og med varsomhed ved stofskifteproblemer. Der foreligger ingen forskning vedrørende AR.

Nej, der er ikke mange bivirkninger ved LDN. Ca. 8% oplever bivirkninger som livlige drømme, let hovedpine, let uro eller løs/hård afføring.

Nej man kan ikke være bloddonor, når man bruger LDN

Nej, blodets tykkelse påvirkes ikke af LDN.

Påvirker LDN blodtrykket? Nej

Ja, LDN kan uden problemer anvendes sammen med CBD/THC.

Ja. Massen til pillerne er blandet rigtig godt før de presses, så det aktive stof, Naltrexon, er jævnt fordelt. 

Erfaringer fra LDN Foreningen: ved dosis op til 1,5 mg kan de fleste øge en gang om ugen. Fra 1,5 mg øger man, når effekten aftager, mærkes lettest på energien, eller hver 3. uge. Evt. bivirkninger skal være væk før man øger.

Husk alle ændringer i dosis, sker i samarbejde med lægen.

Ja LDN kan anvendes til dyr. Vi henviser til Facebookgruppen LOVEOURPETSLDN da vi ikke er kompetente til at vejlede i dyr. I facebookgruppen for medlemmer af LDN Foreningen LDN Foreningens gruppe for medlemmer ligger der en doseringsvejledning til dyr under filer.

Det er helt individuelt hvornår man mærker en effekt. Nogle mærker effekt allerede fra dag 1 og andre efter nogle måneder. Undersøgelse lavet af LDN Foreningen viser, at over 80% får effekt indenfor de første 2 måneder.

Receptorerne er blokerede for længe, og kroppen når derfor ikke at starte en produktion af endorfiner i gang. Derfor vil endorfinernes effekt, som bl.a. er godt humør, energi og mindre smerter udeblive, ergo er man trist, energiforladt/træt og har flere smerter. Er man kommet på for høj en dosis, vil en dags pause før man reducere dosis lindre symptomerne på for høj dosis.

Husk alle ændringer i dosis, sker i samarbejde med lægen.

Glostrup er det eneste apotek, som fremstiller LDN.

Halveringstiden er den tid der går før indholdet af det pågældende præparat er halveret i kroppen. F.eks. er halveringstiden på Tramadol 6 timer. Indtager man f.eks. 100 mg Tramadol kl. 14, vil der være 50 mg tilbage i kroppen 6 timer senere kl. 20. Efter kortvarigt brug af opioider, f.eks. i forbindelse med operation, har smerte- og anæstesilægerne besluttet, at der skal gå min. 5 halveringstider før opstart af LDN igen.

Nej, Imodium må ikke bruges sammen med LDN,  da det indeholder stoffet Loperamid, der er et lokalvirkende morfinstof.

Hvad kan erstatte Imodium/Imolope/Imolopesim/Lopacut (indeholder alle Loperamid)?

Man må gerne bruge Tasectan og Lactocare Stop.

Imodiums halveringstid er 11 timer, så efter sidste indtag af Imodium, skal der gå min. 55 timer før opstart af LDN, bestemt af smerte og anestilægerne.

LDN er magistrelt produceret, og dermed er der ikke et krav om en indlægsseddel.

Nej, det må gerne svinge med nogle timer.

Ja, ifølge Sundhedsstyrelsen er det fuldt ud lovligt at indføre Naltrexon i Danmark.

Nej, slet ikke. Se svaret fra Styrelsen for patientsikkerhed HER 

 

Ja, der er laktose i både LDN pillerne og 50 mg Naltrexon samt i den flydende udgave af LDN fra Skanderborg apotek. Der er ikke laktose i de flydende udgaver fra Glostrup apotek.

Ofte kan problemer med laktosen løses ved at spise enzymet laktase sammen med eller kort før indtag af LDN.

Glostrup apotek vil gerne fremstille laktosefri kapsler, men de kan ikke deles, og man skal aftage 1000 stk. af gangen.

Måske, spørg om der er opioider/fentanyl i.

Alle doser op til 25 mg er LDN

Ja og nej. LDN kan ikke erstatte livsvigtig medicin, men ofte kan mange smertestillende præparater samt immunsuppresiver reduceres eller undværes med tiden, hvilket altid skal ske i samarbejde med egen læge.

Enkelte præparater kan ikke kombineres med LDN: Morfika, immunsuppressiver mod afstødning af transplanteret organ.

Det er sikkert at indtage morfin 6 timer efter sidste dosis LDN. Tag aldrig mere morfin end ordineret og HUSK pause på 5 halveringstider bagefter. Se punktet: Ulykke, behov for morfin.

NEJ! LDN er ikke et morfinpræparat.

LDN og morfinpræparater må ikke kombineres, fordi morfika og Naltrexon virker på de samme receptorer, og da Naltrexon fortrænger morfin fra receptorerne kan det føre til svære abstinenssymptomer.

 

https://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/4421

Det vil altid være den behandlende læge der vurderer dette. Flere smerteklinikker anbefaler min. 5 dage fra sidste morfinindtag til start af LDN, men er der tale om morfinplaster eller metadon anbefaler de min. 14 dage.

Jævnfør en tabel over Naltrexons halveringstid er der kun 0,02% Naltrexon tilbage i kroppen efter 48 timer, hvilket ikke har betydning for en evt. smertelindring med morfika. jf. LDN Research Trust

Ja, det er både sikkert og forsvarligt at opløse LDN, jf Sundhedsstyrelsen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9391680

Den flydende udgave af LDN, der er produceret på Skanderborg apotek, fremstilles af 50 mg naltrexonpiller samt vand og saft for smagens skyld.

Det er fyldstoffer og betyder intet – rør rundt i opløsningen før du måler dagsdosis op.

Nej. Der er ingen forskel på opløsning og piller. 

Nej, organtransplanterede får immunsuppressiver, og man er bange for, at LDN styrker immunforsvaret for meget med afstødning til følge. Dette er ved at blive undersøgt.

Nej, LDN er på ingen måde vanedannende og giver ingen abstinenser ved stop.

Husk alle ændringer i dosis, sker i samarbejde med lægen.

Nej, LDN kræver ikke pillepas ved udlandsrejser. Udenfor Schengen lande skal man i nogle lande bruge medicinattest.

NEJ! LDN er ikke placebo.

Nej, LDN kan ikke bruges som pn. medicin/efter behov, men skal tages regelmæssigt som al anden fast medicin.

Nej, LDN påvirker ikke potensen/libidoen.

Du skal starte på den dosis, som din læge ordinerer. Synes du det lyder af meget eller ved du, at du er sensitiv, så bed om at starte lavere.

LDN Foreningen har erfaret, at ME-patienter bør starte ultralavt på 0,1 mg, stofskiftepatienter bør starte på 0,5 mg, mens de fleste andre kan starte på 0,75-1 mg.

Det er ligesom ved alt andet medicin. Vi er alle forskellige og har forskellige diagnoser.

LDN nedsætter inflamationen i skjoldbruskkirtlen hvilket påvirker stofskiftet, hvorfor det anbefales at få målt Anti TPO, T3/T4 samt TSH månedligt i starten.

Pillerne laves i styrkerne 0,75mg, 1mg, 1,5mg, 2mg, 3mg, 3,5mg, 4,5 mg, 6 mg, 9 mg og 12 mg. Priserne ligger på ca. 311-574 for 100 stk.

Mixturen laves i forskellige styrker og mængder til priser fra ca. 334 kr. og op.

Eksperterne ved LDN Research Trust mener en øget svedtendens skyldes, at LDN er ved at reducere inflammation.

Jf. LDN Research Trust forekommer det som udgangspunkt kun ved ledegigt, ME, borreliainfektioner og sclerose.

Ja, alle læger må udskrive LDN.

er det indenfor 6 timer efter indtag af LDN kan det være nødvendigt med ekstra morfin, hvilket er ok, da du er under overvågning. Er det mere end 6 timer efter indtag af LDN vil morfinen virke helt almindeligt. OBS husk pause fra LDN til morfinen er ude af kroppen.

Nej, LDN påvirker ikke vægten.

Opdateret 23/11 2023